Η Ιστορία του καφέ:

Προέλευση:

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η Coffea arabica μεγάλωνε ελεύθερα σαν θάμνος. Αρχικά, ο καρπός χρησιμοποιόταν από τους κατοίκους.
Το όνομα του καφέ προέρχεται από την Αραβική λέξη qahhwa που έχει τις ρίζες της στην αρχική ονομασία του καφέ, qahwat al-bknn, “κρασί του κόκκου”. Δηλαδή, οι Άραβες χρησιμοποιούσαν το καφέ, αντί του κρασιού. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως “Αραβικό κρασί“.
Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές.

Μύθοι για τον καφέ:

Ένας μύθος είναι αυτός που αποδίδει την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του καφέ σε έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό, τον Καλντί, που παρατήρησε ότι τα ζώα του γίνονταν πιο δραστήρια, όταν έτρωγαν τους καρπούς του φυτού του καφέ (μύθος των κατσικών που χορεύουν). Και υπάρχουν κι άλλοι σχετικοί με τη θρησκεία.

ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ:

Από την Αφρική ο καφές πέρασε στην Υεμένη. Μετά, διαδόθηκε βορειότερα, στη Μέκκα και τη Μεδίνα και από εκεί στις μεγάλες πόλεις της βόρειας Αφρικής. Δημιουργήθηκαν καφεποτεία που γίνονταν τόπος συζητήσεων, διασκέδασης ή και παράνομων παιχνιδιών, όπως χαρτοπαίγνιο.
Αρκετές φορές, τα καφεποτεία έγιναν τόπος πολιτικής συζήτησης και γι’ αυτό έγιναν αρκετές προσπάθειες να κλείσουν, χωρίς όμως επιτυχία. Αργότερα, πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία, που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο.
Οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να πάρουν σπόρους καφέ και να τον καλλιεργήσουν αρχικά στις αποικίες τους. Ο Φραντσίζεκ Κουλτζίτσκι, Πολωνός αξιωματικός στον οποίο χαρίστηκαν τα σακιά του καφέ, σαν δώρο για τη γενναιότητά του, άνοιξε ένα καφεποτείο, ενώ πρωτοτύπησε και πρόσθεσε ζάχαρη και γάλα στον καφέ. Έτσι αυτό έγινε και αφορμή για τη διάδοση του καφέ στην Αυστρία, την Πολωνία και τη Γερμανία.
Τότε, έφεραν το καφέ στην Αμερικανική Ήπειρο οι Γάλλοι, μέσω των αποικιών τους στη Μαρτινίκα, τη Γαλλική Γουινέα και αλλού. Την ίδια περίπου εποχή ο καφές καλλιεργήθηκε στη Τζαμάικα, στο Μεξικό, στη Βενεζουέλα και στην Κολομβία. Το 1893, ο καφές πέρασε από τη Βραζιλία στην Κένυα και την Τανζανία, ολοκληρώνοντας έτσι το ταξίδι που ξεκίνησε λίγο βορειότερα, στην Αιθιοπία, 900 χρόνια πριν.