Welcome to

Madania Café

The perfect place to enjoy a cup of coffee

Madania ... Café

Οι βασικοί καφέδες με βάση τον εσπρέσο (για να μην μπερδευόμαστε άλλο)

Ο καφές έχει πολλά  διαφορετικά είδη έτσι ώστε αυτοί που αρκούνται μόνο σε έναν απλό εσπρέσο μπερδεύονται για το ποιος είναι ο latte, o macchiato και ο ristretto.
Οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στους καφέδες που φτιάχνονται με βάση τον espresso για να μην ξαναμπερδευτούμε ποτέ.
Εδώ, να πούμε ότι οι καφέδες που έχουν βάση τον εσπρέσο είναι αυτοί που φτιάχνονται με τη μηχανή του εσπρέσο και μοιράζονται κάποια κοινά υλικά σε διαφορετικές αναλογίες. Ας δούμε τα πιο κοινά είδη για να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα.


Espresso
Ο εσπρέσο είναι η βάση και το πιο σημαντικό κομμάτι κάθε είδους καφέ εσπρέσο. Φτιάχνεται με 1 δόση εσπρέσο σε σφηνάκι εσπρέσο.
Doppio Espresso
Κυκλοφορεί και ως «doppio» και ουσιαστικά είναι 2 δόσεις εσπρέσο σε 1 σφηνάκι.
Macchiato:
Είναι παρόμοιος με τον εσπρέσο, απλώς στο τελείωμά του προστίθεται λίγο αφρόγαλα, σαν «λεκές» (macchiato, άλλωστε, σημαίνει «λεκιασμένος»), ώστε να κάνει πιο απαλή την έντονη γεύση του εσπρέσο. Ο παραδοσιακός “short macchiato” φτιάχνεται με μια δόση εσπρέσο σε σφηνάκι ή φλιτζάνι εσπρέσο και λίγο αφρόγαλα στην κορυφή.
Ο “long macchiato” είναι είναι το ίδιο, αλλά με διπλή δόση εσπρέσο σε φλιτζάνι.
Για τον τέλειο macchiato χρειάζεται να διακρίνονται οι τρεις διαφορετικές στρώσεις χρωματικά (εσπρέσο, εσπρέσο και γάλα, αφρόγαλα).
Μόλις τοποθετήσετε το αφρόγαλα, στριφογυρίστε το στη φορά του ρολογιού για να αναμειχθεί το γάλα με τον εσπρέσο.

 


Ristretto:

O πολυδιαφημισμένος ristretto είναι ένα σφηνάκι εσπρέσο το οποίο εκχυλίζεται με την ίδια ποσότητα καφέ, αλλά με τη μισή ποσότητα νερού. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο συμπυκνωμένη και σκούρα εκχύλιση εσπρέσο. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να φτιάξει ristretto κλείνοντας την κανονική εκχύλιση, πριν ο εσπρέσο αρχίσει να «ξανθίζει».
Americano:
O Americano φτιάχνεται με ζεστό νερό και με μια μερίδα εσπρέσο που εκχυλίζεται πάνω στο νερό. Ουσιαστικά γεμίζετε τα 2/3 του φλιτζανιού με ζεστό νερό και εκχυλίζετε 1 δόση εσπρέσο στο νερό.
Latte:
O περιβόητος latte είναι εσπρέσο με την προσθήκη γάλακτος και αφρού στον καφέ.
Είναι πιο γλυκός από τον κλασικό εσπρέσο λόγω του γάλακτος και φτιάχνεται με μια δόση εσπρέσο σε μεγάλο ποτήρι, όπου προστίθεται γάλα στον ατμό και 1 εκ. αφρόγαλα για τελείωμα.
Αν και τον έχουμε συνηθίσει σε φλιτζάνι, ο latte σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι. Εκτός του κλασικού, υπάρχει και ο μικρός latte (piccolo latte), ο οποίος φτιάχνεται σε φλιτζάνι εσπρέσο, με 2 τρόπους: είτε με μια δόση εσπρέσο, είτε με μια δόση ristretto.

 


Cappuccino
Είναι παρόμοιος με τον latte, αλλά ο αυθεντικός καπουτσίνο φτιάχνεται πάντα σε φλιτζάνι κι όχι σε γυάλινο ποτήρι, με 1 δόση εσπρέσο, γάλα στον ατμό, 2-3 εκ. αφρό και πασπαλισμένη σοκολάτα.
Περιέχει, δηλαδή, περισσότερο αφρόγαλα και σοκολάτα.

Mocha
Ο καφές αυτός αποτελεί μίξη μεταξύ του καπουτσίνο και της ζεστής σοκολάτας.
Φτιάχνεται ανακατεύοντας 1 κουταλιά σκόνη σοκολάτας με εσπρέσο και έπειτα προσθέτοντας γάλα και αφρό στο ρόφημα.
Στο τέλος πασπαλίζουμε και πάλι λίγη σοκολάτα για τελείωμα.
Affogato:
Πρόκειται για επιδόρπιο καφέ, που σερβίρεται το καλοκαίρι και μετά από το γεύμα.
Φτιάχνεται τοποθετώντας μια μπάλα παγωτού βανίλια σε μεγάλο γυάλινο ποτήρι και συμπληρώνοντας με μονό ή διπλό εσπρέσο πάνω στο παγωτό.
Κάποιοι, μάλιστα, του δίνουν λίγο πιο… ιρλανδική χροιά και προσθέτουν λίγο λικέρ Frangelico.

 

Share 0
Share