Ο barista είναι εκείνος ο τύπος που κρυμμένος πίσω από τον μπουφέ
μπορεί να δημιουργήσει με καμβά την κούπα ενός καφέ.

Ο barista είναι πράγματι καφετζής, αλλά καφετζής που έχει τελειώσει την Καλών Τεχνών της εστίασης.

Είναι ο άνθρωπός σου στο κομμάτι του καφέ και των ροφημάτων γενικότερα καθώς είναι εκείνος που πρέπει να εμπιστευθείς όταν αναζητάς εκείνο το χαρμάνι που θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σου και όχι να πιεις απλώς έναν καφέ και είναι και  ο καλλιτέχνης που θα αμέσως μόλις διαλέξεις, θα κάνει την επιλογή σου όσο πιο ευπαρουσίαστη γίνεται.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί baristi ακολούθησαν το λεγόμενο 3o κύμα καφέ, γνωστό και ως ‘speciality coffee’, το οποίο αποτελεί την τελευταία τάση στο χώρο της καφεστίασης και ασχολείται με τον καφέ ακόμη πιο επισταμένα. Γνωρίζει τις φάρμες, τις περιοχές και τις συνθήκες καλλιέργειας, βιώσιμες και υπεύθυνες μεθόδους καλλιέργειας,  νέους τρόπους παρασκευής.
Γενικότερα, όσο περισσότερο έχει εντρυφήσει στο θέμα προέλευσης και επεξεργασίας του καφέ ένας barista τόσο υψηλότερο coffee expertise διαθέτει και άρα τόσο πιο ειδήμων θεωρείται στο χώρο του.

Οι αρμοδιότητες ενός barista ωστόσο, δεν σταματούν εκεί. Αν θέλει κάποιος να ξεχωρίσει σε αυτόν τον τομέα δεν αρκεί μόνο να ξέρει από καφέ και να έχει σταθερό χέρι. Χρειάζεται φαντασία και εφευρετικότητα. Και να μην επαναπαύεται ποτέ. Να ψάχνει καινούριες μυρωδιές, καινούριες γεύσεις, τρόπον τινά καινούριες αισθήσεις.

Ο barista είναι εκείνος ο τύπος που θα πιστέψει στο συνδυασμό ακόμη και των πιο ανόμοιων πραγμάτων.